Het fonds neemt voorzorgmaatregelen als gevolg van het coronavirus

Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in Nederland heeft ook het fonds maatregelen genomen.

Het fonds volgt de ontwikkelingen op de voet en volgt minimaal de richtlijnen van het RIVM. Onze uitbestedingspartijen zijn voorbereid. Zij hebben maatregelen genomen om de continuïteit van de dienstverlening, zoals de uitbetaling van pensioenen, aan u te waarborgen. Het bestuur monitort dit continu.

Daling dekkingsgraad door dalende aandelenbeurzen en rente

Door de uitbraak van het coronavirus staan de financiële markten fors onder druk. Dit heeft een impact op de dekkingsgraad van Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. 

De Chinese economie is hard geraakt door de uitbraak van het coronavirus. Nu het virus ook buiten China het leven in zijn greep krijgt, worden wereldwijd de financiële markten geraakt. De aandelenbeurzen zijn fors omlaag en ook rentes daalden. Daar bovenop komt ook nog een conflict tussen Saoedi-Arabië en Rusland. Dit conflict gaat over de productie van olie. En heeft als gevolg een flinke daling van de olieprijs. Het effect van dalende aandelenbeurzen en dalende rente zien we terug in een daling van de dekkingsgraad van het fonds.

Kans op pensioenverlaging is verhoogd

Wat betekent de huidige daling van de dekkingsgraad voor u? Vanwege de lage dekkingsgraad kunnen de pensioenen sowieso niet worden verhoogd. Een verlaging van de pensioenen op korte termijn kan aan de orde zijn wanneer de dekkingsgraad dit jaar nog flink verder daalt en de kans op herstel niet voldoende is. De kans dat het fonds de pensioenen in de toekomst moet verlagen is dan ook verhoogd. 

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Als u vragen heeft, kunt u deze stellen aan het bestuur via bestuur@architectenpensioen.nl.

15-03-2020