Het nieuwe pensioenstelsel: dit zijn de meestgestelde vragen

Het nieuwe pensioenstelsel komt eraan. Waarom? Het huidige stelsel past niet goed meer bij de arbeidsmarkt. Mensen wisselen vaker van baan of kiezen er bijvoorbeeld voor om zzp’er te worden. Het huidige pensioenstelsel werkt niet goed bij veel van deze veranderingen.

Het biedt bijvoorbeeld weinig ruimte voor eigen keuzes. Het nieuwe stelsel wordt persoonlijker. Zodat u als deelnemer duidelijk inzicht krijgt in uw opgebouwde vermogen, de premie en het rendement. We begrijpen dat u hier vragen over heeft. Daarom zetten we de meest gestelde vragen op een rij.

27-01-2021

Het pensioenstelsel met de nieuwe regels wordt uiterlijk 1 januari 2026 ingevoerd. Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het uitwerken van het akkoord. Het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties zijn hier mee bezig. Vanaf 2022 wil het kabinet een wettelijk kader hebben. Als wij weten wat dit voor u betekent, laten we dat natuurlijk zo snel mogelijk weten.
Het pensioenstelsel wordt toekomstbestendiger. Uw pensioen gaat meebewegen met de economie. Ook wordt uw pensioen persoonlijker en krijgt u een eigen pensioenpot. Zo krijgt u beter zicht op wat u inlegt en hoeveel u opbouwt. U ziet direct uw opgebouwde pensioenvermogen en verwachte pensioenuitkering.

Uw pensioen gaat eerder omhoog maar ook eerder omlaag dan in het huidige stelsel. Wij blijven wel voor iedereen samen beleggen: het beleggingsrisico blijft gedeeld tussen jong en oud. Daarnaast is een aparte gezamenlijke pensioenpot (de solidariteitsreserve) mogelijk om de pensioenhoogte te stabiliseren. Wat dit precies voor u betekent, is nog niet bekend. Details over de effecten voor uw pensioen hebben we nu nog niet, maar we houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.
Het kabinet verwacht dat het vanaf 2023 mogelijk is om, als u met pensioen gaat, een bedrag in één keer op te nemen. Waarschijnlijk kunt u maximaal 10% van uw opgebouwde pensioen opnemen. Dat heeft wel gevolgen voor uw pensioen. Het betekent namelijk dat uw maandelijkse pensioenuitkering omlaag gaat. Ook kan zo’n bedrag ineens gevolgen hebben voor uw eventuele toeslagen en belastingaangifte.

Hoe dit straks precies werkt, is nog niet helemaal duidelijk. Het wetsvoorstel is op dit moment in behandeling bij de Tweede Kamer. Daarna behandelt de Eerste Kamer dit voorstel. Zodra wij meer weten, laten we dat natuurlijk zo snel mogelijk weten.
Ja, de nieuwe pensioenregels gelden straks voor iedereen die pensioen opbouwt of al met pensioen is. Het nieuwe pensioenstelsel wordt uiterlijk 1 januari 2026 ingevoerd.