Helft werknemers architectenbranche maakt zich weleens zorgen over pensioen

28 juni 2023

56 procent van de Nederlanders werkzaam in de architectenbranche maakt zich weleens zorgen over zijn of haar pensioen. Dit blijkt uit onderzoek onder 1.351 Nederlanders werkzaam in loondienst, waaronder 138 in de architectenbranche, uitgevoerd door Panelwizard. Tegelijkertijd zijn architecten bovengemiddeld op de hoogte van hun pensioen: zestig procent weet wat ze op dit moment aan pensioen hebben opgebouwd. Onder alle werkende Nederlanders bedraagt dit slechts 34 procent.

Pensioenkennis

Maar liefst 57 procent van de ondervraagden werkzaam in de architectenbranche, wist hoeveel ze maandelijks uitgekeerd krijgen nadat ze hun pensioenleeftijd hebben bereikt. Onder alle werkende Nederlanders bedraagt dit slechts een kwart van alle respondenten.  Monique Groenen, architect en bestuurslid bij het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus.: “PFAB heeft als missie helpende service te bieden, dus als pensioenfonds zien wij het als ons doel om onze leden nog bewuster te maken van het belang van hun pensioen en hen hierin te begeleiden en ontzorgen. De invoering van het vernieuwde pensioenstelsel maakt dit voor ons alleen maar meer urgent. Een concreet voorbeeld is ons informerende en activerende welkomstprogramma, waarin we alle nieuwe deelnemers aan de hand nemen.”

Vooruitzicht

Slechts 30 procent van werknemers in de architectenbranche heeft een duidelijk financieel plan voor na hun pensionering. Desondanks weet 42 procent van hen hoeveel pensioen ze moeten opbouwen om de door hen gewenste levensstandaard na hun pensionering te behouden. Dit is bijna twee keer zo hoog als het gemiddelde onder alle werkende Nederlanders (slechts 25 procent). Monique Groenen: “In de architectenbranche werken vaak technische mensen, die over het algemeen niet bang zijn voor het maken van berekeningen en controleren van cijfers. Het lijkt erop dat ze dezelfde mindset hanteren wanneer het over hun pensioen gaat.”

Levensgebeurtenissen

Belangrijke gebeurtenissen zoals trouwen, scheiden, een eigen huis kopen, beginnen aan kinderen of van baan veranderen, kunnen van invloed zijn op je latere pensioen. Uit het onderzoek blijkt dat 45 procent van alle ondervraagden werkzaam bij een archtitectenbureau bij zogenoemde levensgebeurtenissen stilstaat bij wat dit voor hun pensioen betekent. Daarmee ligt dit percentage net iets hoger dan onder de rest van werkende Nederland (41 procent). Monique Groenen: “Op momenten dat het pensioen echt belangrijk is, vinden mensen vaak andere dingen in hun leven interessanter. Op momenten dat ze er wel tijd voor hebben, is het niet belangrijk genoeg. Aan ons de taak om op het moment dat mensen er tijd voor hebben, aanwezig te zijn.”

Laat het je toekomst weten

Nieuwsgierig geworden naar de rest van het onderzoek en de campagne Laat het je toekomst weten? Bekijk de video waarin Stephan een blik krijgt op zijn toekomst en lees meer over het onderzoek. 

Lees meer over het onderzoek