Met pensioen gaan

Bij ons pensioenfonds gaat u standaard met pensioen als u 67 jaar bent.

Voordat u met pensioen gaat, kunt u een aantal keuzes maken. Met de pensioenplanner in MijnArchitectenpensioen berekent u wat die keuzes voor u betekenen.

Als u op uw 67e met pensioen gaat, hoeft u zelf vooraf niets te regelen. U krijgt 6 maanden van tevoren meer informatie van ons. We leggen u dan duidelijk uit hoe u uw pensioen aanvraagt.

Dat kan. Kijk naar de mogelijkheden op Eerder of later stoppen.

De hoogte van uw pensioen is afhankelijk van verschillende factoren. Bijvoorbeeld de hoogte van uw loon en het aantal dienstjaren. En of u een volledige baan heeft of in deeltijd werkt.

Wilt u weten of u straks voldoende inkomen heeft? Bekijk uw opgebouwde bedrag in MijnArchitectenpensioen.

Een klein pensioen is een opgebouwde pensioenaanspraak tussen € 2,- bruto per jaar en de wettelijke afkoopgrens. In 2023 is deze afkoopgrens € 594,89 bruto per jaar. U kunt uw kleine pensioen maandelijks laten uitbetalen. Pensioenfondsen mogen vanaf 1 januari 2019 kleine pensioenen niet meer afkopen. Lees meer over kleine pensioenen bij Pensioenfonds voor de Architectenbureaus.

Iedere belastingbetaler heeft recht op ‘loonheffingskorting’. Dit houdt in dat u over uw inkomen minder belasting betaalt. U kunt de korting maar op 1 inkomen laten toepassen. Welke keuze voor u het voordeligst is, hangt af van uw persoonlijke situatie en voorkeur. Wilt u weten wat voor u het handigst is? Bekijk dan de website van de Belastingdienst.

Wilt u uw pensioen gelijk met uw AOW-uitkering in laten gaan? 6 maanden voor het bereiken van uw AOW-leeftijd krijgt u aanvraagpapieren van ons.

Als uw pensioenaanvraag is afgerond, krijgt u automatisch maandelijks een pensioenuitkering. U hoeft hier zelf niets voor te regelen. U krijgt pensioen vanaf de eerste dag van de maand waarin u met pensioen gaat. U krijgt deze uitkering zolang u leeft.

  • We maken uw pensioenuitkering maandelijks vóór de 25e naar u over. Per bank kan er verschil zijn in de datum waarop het pensioen op uw rekening staat. Feestdagen kunnen voor vertraging zorgen.
  • Het vakantiegeld is al in uw maandelijkse pensioenuitkering verrekend. We betalen dus niet apart vakantiegeld uit.
  • Bij de start van uw pensioen krijgt u van ons een bruto-nettospecificatie met daarop al uw pensioenbedragen. U krijgt deze specificatie ook bij wijzigingen groter dan 25 cent.
  • Ieder jaar krijgt u van ons een jaaropgave. Deze jaaropgave hebt u nodig voor uw belastingaangifte.
  • Het pensioenfonds bekijkt ieder jaar of er ruimte is de pensioenen te verhogen met een toeslag.
  • Na uw pensionering krijgt u met andere belastingtarieven en heffingskortingen te maken. Lees meer op de website van de SVB.

Voor uw pensioenuitkering moet u 1 keer per jaar een 'Levensbewijs' inleveren. Zie Pensioen in het buitenland.

De nieuwe regels voor pensioen. Wat betekent dit voor u?

Het laatste nieuws, een tijdlijn en veelgestelde vragen. Meld u ook aan voor de nieuwsbrief!