Eerder met pensioen

gezin kijkt naar buiten

Bij ons pensioenfonds gaat u met pensioen als u 67 jaar bent.

U mag ook eerder met pensioen gaan. U kunt met pensioen vanaf 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd. Uw maandelijkse pensioenuitkering wordt dan lager. De opbouw van uw pensioen stopt eerder en het moet over meer jaren uitgekeerd worden. 

Als u met pensioen gaat voor uw AOW-leeftijd, krijgt u nog géén AOW van de overheid.

Met de pensioenplanner in MijnArchitectenpensioen berekent u wat het financieel voor u betekent om eerder met pensioen te gaan. Om een berekening te maken en uw gegevens in te zien, logt u in met uw DigiD. Houd hiervoor uw inloggegevens bij de hand.

Wilt u uw pensioen aanvragen? Dit kan op zijn vroegst 7 maanden voor de gewenste ingangsdatum. In MijnArchitectenpensioen kunt u de aanvraag versturen. Binnen enkele minuten staat uw toekenningsbrief klaar in uw berichten op MijnArchitectenpensioen.

Het hangt van verschillende factoren af of u eerder met pensioen kunt gaan, zoals: 

  • de hoogte van uw pensioenopbouw;
  • uw eigen spaargeld;
  • eventuele andere inkomsten naast uw pensioen;
  • hoeveel geld u nodig heeft om van te leven.

Het is goed om te weten dat u in de meeste gevallen kunt blijven doorwerken als u met pensioen bent gegaan. En dat u geen pensioen meer opbouwt zodra u uw pensioen volledig laat ingaan.

Tot uw AOW-leeftijd krijgt u géén AOW-uitkering. Mogelijk heeft u tot de AOW-leeftijd te weinig inkomen. Het inkomen wordt vanaf de AOW-leeftijd dan hoger. Bekijk uw mogelijkheden om uw pensioen tot AOW-leeftijd te verhogen. De belastingtarieven zijn vóór de AOW-leeftijd hoger dan na de AOW-leeftijd. U houdt van hetzelfde bruto pensioen voor uw AOW-leeftijd netto minder over.

Let op! Zorg ervoor dat u voldoende inkomen heeft, voordat u met pensioen gaat. En krijgt u een WW-uitkering? Dan kan eerder met pensioen gaan gevolgen hebben voor de hoogte van uw WW-uitkering.

  • Maak ruim van tevoren duidelijke afspraken met uw werkgever.
  • U krijgt 6 maanden voor uw AOW-leeftijd bericht van ons met de uitleg voor de aanvraagprocedure van uw pensioen. Maakt u daar geen gebruik van? Dan ontvangt u zes maanden voor uw 67e informatie over de aanvraagprocedure van uw pensioen.
  • U kunt vanaf 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd uw pensioen aanvragen via de pensioenplanner in MijnArchitectenpensioen. Alleen als u in deeltijd wenst te pensioneren vragen wij u om contact met ons op te nemen.
  • Gaat u meer dan 10 jaar vóór de AOW-leeftijd met pensioen? Dan mag u niet blijven werken naast uw pensioen. U mag wel blijven werken naast uw pensioen als de ingangsdatum van uw pensioen minder dan 10 jaar vóór uw AOW-leeftijd ligt.