Minder werken, wat doet dat met je geld?

17 mei 2023

Denk je erover om minder te werken? Misschien omdat je net een kindje hebt gekregen, meer tijd wil hebben voor je hobby's of gewoon minder wil werken.

Dat klinkt aantrekkelijk, maar hoe zit het met de portemonnee? In onderstaande tekst leggen we een paar dingen uit die je moet weten. Ook geven we je wat opties waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Wat minder werken betekent voor je geld

Laten we eerlijk zijn: minder werken betekent minder salaris. Maar hoeveel minder precies? Dat hangt af van een paar dingen. Voordat je begint met rekenen, vraag jezelf dan eerst het volgende af:

  • Hoeveel geld wil je aan het einde van de maand overhouden?
  • Hoeveel wil je elke maand opzij zetten om te sparen?

Heb je deze 2 vragen beantwoord, dan kun je gaan rekenen. Hier is een voorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Stel, je werkt nu 40 uur per week en krijgt elke maand € 2.760 netto, dat is ongeveer € 3.500 bruto. Als je een dag minder gaat werken, dan werk je 32 uur per week. Dat is 80% van je huidige uren. Je salaris wordt dan ook 80% van € 3.500 bruto. Via een online rekenhulp zoals BerekenHet.nl kun je makkelijk uitrekenen wat dat netto betekent. In dit voorbeeld kost een dag minder werken zo'n € 380 per maand. Nu kun je zelf berekenen hoeveel uur je moet werken om rond te komen.

Sparen en vakantiegeld

Als je minder verdient, kun je waarschijnlijk ook minder sparen. Check dus of je genoeg reserve hebt voordat je minder gaat werken. En denk eraan: minder werken betekent ook minder vakantiegeld en een kleinere 13e maand. Dus als je deze extraatjes gebruikt om rond te komen, moet je er rekening mee houden dat deze bedragen ook lager worden.

Minder pensioenopbouw

Op de korte termijn lijkt het misschien niet zo spannend dat je minder pensioen gaat sparen. Maar tegen de tijd dat het zover is, kun je er alsnog van balen. Om dat te voorkomen is het goed te bekijken hoeveel pensioen jij krijgt tegen de tijd dat je er recht op hebt. Schat in of je er voldoende aan hebt, en bedenk of je ook met minder toe zou kunnen.