Nederland heeft (weer) beste pensioenstelsel

18 oktober 2023

Het Nederlandse pensioenstelsel staat weer op de 1e plek. IJsland, vorig jaar de nummer 1, staat nu op de 2e positie. Onderzoeksbureau Mercer nam de pensioenstelsels van 47 landen onder de loep. Denemarken staat, net als vorig jaar, op de 3e plek.

In het rapport staat dat de landen die het hoogst scoren een ‘1e-klas en robuust pensioensysteem’ hebben. Deze landen scoren hoog op de volgende 3 vragen:

  1. Zijn pensioenen hoog genoeg om van te leven?
  2. Is het stelsel betaalbaar en kan het blijven leveren wat het belooft? Oók als mensen langer blijven leven.
  3. Integriteit: hoe goed zijn de pensioenregels?

Nieuwe regels voor pensioen

Ook haalt het rapport aan dat Nederland bezig is het pensioenstelsel te vernieuwen. Volgens de onderzoekers blijven de nieuwe regels voor pensioen goede voordelen bieden. De onderzoekers zijn positief over het toezicht en de bezittingen, zoals de aandelenportefeuille.

Lees meer over het vernieuwde pensioenstelsel.

Inflatie en vergrijzing

Er klinken ook waarschuwingen voor pensioenstelsels over de hele wereld. Grote prijsstijgingen en een stijgende rente kunnen flinke uitdagingen met zich meebrengen. “De inflatie is terug van weggeweest.” 

Ook zet de vergrijzing pensioenstelsels wereldwijd onder druk. “Voor het eerst in de geschiedenis, zijn er wereldwijd meer mensen van boven de 65 dan kinderen jonger dan 5 jaar.”

Volgens het CFA instituut moeten mensen zelf een grotere rol gaan spelen om eigen pensioen goed te regelen.