Van beginnend architect tot mede-eigenaar

Het verhaal van Tom Rijvers
21 maart 2024

Het leven zit vol veranderingen en verrassingen. Tegelijkertijd zit iedereen vol wensen, dromen en zorgen. Een nieuwe functie, samenwonen, kinderen of het kopen van een huis zijn momenten die invloed hebben op de toekomst. We interviewden Tom Rijvers (37 jaar) over de belangrijke momenten in zijn leven.

Tom Rijvers

Groei en creativiteit bij Stijl Architectuur

Tom betrad in 2014 vol ambitie de architectuurwereld bij Stijl Architectuur in Dordrecht, direct na het behalen van zijn diploma aan de Technische Universiteit Delft. Het was het begin van een inspirerend hoofdstuk in zijn loopbaan. Toen Tom begon, had Stijl Architectuur slechts twee werknemers. Hierdoor kreeg Tom al snel veel vrijheid en verantwoordelijkheid. "Het was een voordeel om te beginnen bij een klein bureau; hierdoor kon ik veel werkzaamheden op mij nemen en kon ik enorm veel leren" herinnert hij zich.

Het leuke aan mijn vak vind ik de combinatie van creativiteit en techniek.

Nu, tien jaar later, maakt Tom deel uit van een team van 11 werknemers, en de omvang van de projecten is exponentieel gegroeid. "Het leuke aan mijn vak vind ik de combinatie van creativiteit en techniek," merkt Tom op. "Het is fantastisch om betrokken te zijn bij het proces van de eerste ontwerpen die langzaam maar zeker tot leven komen."

Tom geniet ervan om met allerlei verschillende opdrachtgevers samen te werken. Elk van hen heeft zijn eigen ideeën en wensen. “Het is geweldig om te zien hoe deze ideeën uitgroeien tot iets moois. Het werkt ook zeker mee dat we werken met een team waar iedereen betrokken en gepassioneerd is, dit is onmisbaar voor het proces en voor het resultaat”.

Het leven buiten architectuur

Naast zijn professionele leven draait het leven van Tom niet alleen om architectuur. Samen met zijn partner kocht hij een huis en breidde hij zijn gezin uit met drie kinderen. "Met (jonge) kinderen merk je dat planning soms echt een uitdaging is," zegt Tom. Gelukkig ziet hij zijn werk als een hobby en ziet hij de extra uurtjes die hij in de avond maakt, nadat de kinderen naar bed zijn gegaan, niet als last.

Samenwonen?

Dan is het belangrijk dat u uw partner bij ons aanmeldt om aanspraak te kunnen maken op partnerpensioen. Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap heeft, dan geeft de gemeente dit aan ons door.

En alsof zijn carrière niet al succesvol genoeg was, staat Tom een nieuwe mijlpaal te wachten: de overgang van werknemer naar mede-eigenaar van Stijl Architectuur. "Een superleuke ontwikkeling waar ik natuurlijk trots op ben," zegt hij. "Ik had al lang de wens om mede-eigenaar te worden, maar ik heb het even laten rusten tot ik meer zekerheid had."

Ik had al lang de wens om mede-eigenaar te worden, maar ik heb het even laten rusten tot ik meer zekerheid had.

Dromen over de toekomst

Financiële planning was voor Tom niet altijd een prioriteit, maar met zijn groeiende gezin en nieuwe rol als mede-eigenaar, verschuift zijn perspectief. “Ik zie het als een nieuw hoofdstuk waarbij ik natuurlijk ook weer de goede balans moet vinden tussen werk, gezin en financiële zekerheid.”

Als hij verder droomt over de toekomst, ziet hij het ook nog wel voor zich om helemaal zelfstandig ondernemer te worden. “Met elke fase komen weer nieuwe financiële uitdagingen. Ik besef mij wel dat ik op dat moment zelf voor aanvullend pensioen moet zorgen. Maar nu ben ik daar eerlijk gezegd nog niet zo mee bezig,” voegt hij toe. “Ik besef me wel dat ik daar eens vaker naar moet kijken.”


Tom's advies aan anderen: "Neem de tijd voor je kinderen. Zorg dat je dit goed afstemt op je werk en dat je het financieel plant." Met betrekking tot zijn pensioen ziet Tom zichzelf nog lang actief blijven in het vak, zij het in een meer ontspannen tempo. "Ons vak is een uit de hand gelopen hobby," zegt hij lachend. "Als ik naar de toekomst kijk, zie ik mezelf nooit volledig met pensioen gaan. Ik zal altijd nog een beetje willen werken. Maar natuurlijk wil ik ook tijd hebben voor mijn (klein)kinderen en om te reizen."

Verandert er iets aan uw werk?

Dan verandert er mogelijk iets aan uw pensioen. In sommige gevallen wordt alles automatisch geregeld, maar in sommige gevallen dient u zelf de wijziging door te geven. Wat het geval ook is, het is altijd verstandig op de hoogte te zijn wat veranderingen op werk betekenen voor pensioen. Bekijk de mogelijkheden.

Of wilt u eerder stoppen of juist langer doorwerken? Meer pensioen nu of juist later? Er is meer mogelijk dan u denkt. Bekijk welke keuzes u heeft.