We scherpen ons beleid maatschappelijk verantwoord beleggen aan

30 mei 2024

We hebben ons beleid voor maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) aangescherpt.

In 2023 vroegen we (voormalig) werknemers in de architectenbranche naar hun mening over maatschappelijk verantwoord beleggen. De ideeën die naar voren kwamen, gebruikten we voor het nieuwe beleid.

Eerder uitsluiten

Ondernemen de bedrijven in onze beleggingsportefeuille niet op een maatschappelijk verantwoorde manier? Dan willen (voormalig) werknemers in de architectenbranche dat we deze bedrijven eerder uitsluiten. Dus: dat we hun pensioengeld niet langer beleggen in deze bedrijven. De meeste mensen vinden het goed dat we bedrijven wel eerst via gesprekken aanzetten tot verandering. Dat noemen we engagement.

Met het nieuwe beleid beschrijven we nu wat we precies voor elkaar willen krijgen met deze gesprekken. En we houden bij wat er in 2 jaar verandert. Vinden we dat een bedrijf onvoldoende aan de slag is gegaan met onze voorstellen? En hebben we onvoldoende vertrouwen dat dit nog gaat gebeuren? Dan sluiten we het bedrijf uit voor minimaal 1 jaar.

Meetbaar positieve invloed op de wereld

We gaan ons nadrukkelijker richten op beleggingen die een meetbare positieve invloed hebben op de wereld. Dat heet impact beleggen. Ook deze wens kwam naar voren in ons onderzoek in het najaar van 2023. Respondenten zagen kansen in de eigen branche voor deze vorm van beleggen. Denk daarbij aan de renovatie van bestaande woningen, investeren in betaalbare huizen en duurzame bouwmaterialen.