Wat blijft hetzelfde en wat verandert er?

Nederland heeft nieuwe regels voor pensioen. De regels voor het nieuwe pensioen heeft de overheid vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen. Veel blijft hetzelfde, maar er verandert ook een en ander. We lichten de belangrijkste veranderingen graag toe.  

Pensioen met afspraken over inleg

De meeste werknemers in Nederland hebben een pensioenregeling waarbij afspraken zijn gemaakt over de hoogte van het opgebouwde pensioen. In de nieuwe regels voor pensioen worden afspraken gemaakt over hoeveel geld u en uw werkgever inleggen voor uw pensioen. Dit heet een premieregeling. De premies worden - net als nu - belegd. De hoogte van de pensioenuitkering hangt af van het ingelegde geld en de opbrengst van beleggingen.

Kiezen uit 2 varianten

Het nieuwe pensioen kent 2 varianten, oftewel 2 soorten premieregelingen. De ene regeling biedt meer keuzevrijheid, de andere regeling biedt meer mogelijkheden om risico’s met elkaar te delen. De sociale partners (werknemers- en werkgeversorganisaties in de branche: De Unie, CNV Vakmensen, FNV en BNA) kiezen de variant die zij het beste bij de deelnemers aan het pensioenfonds vinden passen. 

Pensioen kan eerder omhoog of- omlaaggaan

Als het goed gaat met de economie, dan kan het pensioen dat u heeft opgebouwd via uw werkgever straks sneller omhoog. Maar dit pensioen kan ook omlaaggaan als het economisch slechter gaat. Het pensioen beweegt dus mee met de economie. Maar Pensioenfonds voor de Architectenbureaus houdt ook een reserve aan om tegenvallers op te vangen. Zo houden we het pensioen zo stabiel mogelijk.

Uw pensioenpot

U krijgt in de nieuwe regels voor pensioen meer inzicht in hoe het kapitaal voor uw pensioen ervoor staat en wat de opbrengst van beleggingen is. Zo ziet u hoeveel pensioen er is voor later. Pensioen wordt persoonlijker en transparanter.

Dit blijft hetzelfde:

 

  1. U blijft vanaf uw AOW-leeftijd AOW ontvangen van de overheid.
  2. U blijft pensioen opbouwen via uw werkgever.
  3. U ontvangt pensioen zo lang u leeft.
  4. Overlijdt u? Dan is er bij ons fonds pensioen geregeld voor uw partner en pensioen voor uw kinderen. Uw partner krijgt dit zolang zij of hij leeft. Uw kinderen krijgen dit tot ze 25 jaar zijn.
  5. Ook blijft er pensioen geregeld voor als u arbeidsongeschikt raakt. U heeft mogelijk recht op een premievrije opbouw van uw pensioen voor later.
  6. Sociale partners blijven samen afspraken maken over pensioenregelingen. 

Op de hoogte blijven?

In onze nieuwsbrief delen wij ook informatie overde nieuwe regels voor pensioen. Krijgt u deze nog niet? Meld u dan snel aan.