Interview Stephan

“Pensioen houdt me steeds meer bezig want ik wil er wel warmpjes bijzitten. Als ik nog wil reizen, dan moet ik het goed regelen.”

Stephan is 52 jaar, projectleider en heeft 2 kinderen. Alles gaat zijn gangetje totdat de scheiding met zijn vrouw een nieuwe wending aan zijn leven geeft. Over 15 jaar gaat Stephan met pensioen. Hij wil dan lekker genieten van het leven, eigenlijk net zoals nu.

Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik werk als projectmanager bij een architectenbureau, ik zorg ervoor dat alles op rolletjes loopt. Inmiddels werk ik er al 25 jaar met een onderbreking van 3 jaar toen het slecht ging in de bouw. Het is heerlijk om weer terug te zijn op het oude nest. We hebben een leuk team, de sfeer is goed en ik doe werk waar ik goed in ben en waar mijn hart ligt. Bovendien kan ik er op mijn fiets naartoe. Dus niets te klagen.

Je zit zo ongeveer op de helft van je leven. Zijn er belangrijke momenten in je leven geweest?

Ja natuurlijk, mijn trouwdag was heel belangrijk, net zoals de komst van de kinderen. Onze zoon is 23 nu en onze dochter 18. Ik ben zorgeloos opgegroeid in Groningen en genoot met mijn vrienden van het leven. Als je ineens verantwoordelijk bent voor 2 kinderen kan je niet meer flierefluiten. Het is een ander pad, maar ik rolde er als vanzelf in. 

Ook de scheiding 2 jaar geleden heeft heel wat teweeggebracht. Mijn ex en ik deelden 25 jaar lief en leed met elkaar, toen dat wegviel kwam ik in een diep gat. Mijn ex-vrouw regelde thuis alles en initieerde alles. Ineens stond ik er alleen voor. En het was stil in huis als ik thuiskwam van werk.

Dat was vast even schakelen, hoe ben je met de scheiding omgegaan?

Van een scheiding kan je allebei wat leren. Je kan wel de vinger naar een ander wijzen, maar ik ben te rade gegaan bij mezelf. Zo kwam ik erachter wat ik heb laten liggen. Ik probeer nu veel beter te communiceren met de mensen om mij heen en meer open te zijn over wat ik denk, voel, wat me raakt. 

De scheiding heeft mij daarnaast aangezet tot actie. Ik realiseerde me dat het leven kort is en dat uitstellen geen zin heeft. Nu onderneem ik veel meer. Ik ga fietsen, naar de kroeg, met mijn vrienden op pad, of naar een concert. Laatst was ik met mijn zoon op vakantie, dat was super. Ik wil ook graag meer reizen. Mijn dochter is om de week bij mij thuis, dat vind ik heel gezellig. En ik heb een nieuwe vriendin. Ik heb mijn leven weer een beetje op de rit. 

Een scheiding heeft vaak financiële gevolgen, hoe was dat bij jullie?

De scheiding had grote impact, het wordt een totaal ander financieel plaatje. Ook met het huis dat ik moest kopen. En we moesten het pensioen allebei opnieuw inrichten. 

 

Weet je nu hoe het met je pensioen straks gesteld is?

Ik weet dat ik een goed pensioen heb maar ik check het nooit. Het houdt me wel steeds meer bezig want ik wil er warmpjes bijzitten later. En als ik dan ook nog veel leuke dingen wil doen, moet ik het goed geregeld hebben.

Wat voor leuke dingen heb je voor ogen?

Ik zou dolgraag rondtrekken in Vietnam, Laos en Cambodja. Een backpack mee en zien waar ik uitkom. Het lijkt me ook heel leuk als er straks kleinkinderen zijn waar ik op mag passen. Dan neem ik ze mee naar de dierentuin of de Efteling. Gewoon lekker genieten. 

Ach, ik zie de toekomst wel goed in hoor, dat is het probleem niet. Ook financieel komt het goed. Ik ben op de goede weg en kom er wel. 

Verandert je leven dan verandert je toekomst

Pensioen gaat over werk, over leven en over samen leven. Je werkt hard voor een goed leven en investeert met je pensioen in een levenslang inkomen later. Het leven nu en later zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zeggen wij, verandert er iets in je leven? Laat het je toekomst weten!