Loonheffingskorting, zo regelt u dat!

22 maart 2023

De aangifte inkomstenbelasting moet worden ingediend vóór 1 mei 2023. Veel mensen zijn in maart en april dan ook druk met hun administratie. In deze periode krijgen we vaker vragen over loonheffing en loonheffingskorting. We leggen graag uit wat u moet weten.

Belasting wordt automatisch betaald

Het maakt niet uit of u salaris, pensioen of een uitkering krijgt. De organisatie die uw geld uitbetaalt, houdt automatisch belasting in op het uit te keren bedrag. Dit noemen we ook wel: loonheffing. Op uw loonstrook of betaalspecificatie ziet u hoeveel dit precies is. 

Uw werkgever, pensioenfonds of uitkeringsinstantie maakt dit bedrag weer over aan de Belastingdienst. Zo betaalt u elke maand een beetje belasting. En hoeft u niet in 1 keer heel veel geld te betalen na uw aangifte.

Korting op de belasting

U kunt korting krijgen op de belasting die u betaalt via de loonheffing. Dat noemen we ook wel: loonheffingskorting. U mag slechts op 1 inkomen loonheffingskorting toepassen. Let daarom op als u inkomen heeft uit meerdere bronnen zoals: 

  • AOW van overheid en pensioen van Pensioenfonds voor de Architectenbureaus; 
  • pensioen van meer dan 1 pensioenfonds; 
  • salaris van meer dan 1 werkgever; 
  • uitkering van UWV en salaris.

Loonheffingskorting aan- of uitzetten

U kunt uw werkgever, pensioenfonds of de uitkeringsinstantie vragen om de loonheffingskorting aan- of uit te zetten.

  • Zet u de loonheffingskorting aan op meerdere inkomens? Dan kunt u een naheffing krijgen van de Belastingdienst. U moet dan geld terugbetalen. 
  • Zet u de loonheffingskorting nergens aan? Dan kunt u de korting waar u recht op heeft zélf bij de Belastingdienst terugvragen.

Krijgt u pensioen?

Op de AOW past de overheid automatisch de loonheffingskorting toe. Wij doen dit niet. Alleen als u het aan ons doorgeeft zetten wij de loonheffingskorting aan.

U kunt de loonheffingskorting op uw pensioen van Pensioenfonds voor de Architectenbureaus aanzetten (en ook weer uitzetten) in MijnArchitectenpensioen. Ga hiervoor naar de pagina ‘Uw gegevens’.