Medewerkers van architectenbureaus dragen graag bij aan een betere wereld

3 januari 2024

Mensen met pensioen bij Pensioenfonds voor de Architectenbureaus willen met hun pensioengeld bijdragen aan een betere wereld. Het voorkomen van klimaatverandering wordt daarbij als belangrijkste thema gezien. Met name jongeren willen dat we bij het beleggen van het pensioengeld aandacht besteden aan duurzaamheid. Gepensioneerden hechten vaker meer belang aan rendement.

 

Dit blijkt uit digitaal onderzoek dat we in oktober 2023 hielden. Ruim 1.400 mensen met pensioen bij het fonds namen deel aan dit digitale onderzoek. Ook spraken we in november 2023 met 2 groepen (werkenden en gepensioneerden) over ons maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid.

Positief over impact beleggen

Met impact beleggen wordt nadrukkelijk gestreefd naar een meetbare positieve impact op de wereld. Daarbij is het hoogst haalbare financiële rendement niet het doel. De respondenten zien in de eigen branche goede kansen voor deze vorm van beleggen. Denk daarbij aan de renovatie van bestaande woningen, investeren in betaalbare huizen en verduurzaming van bouwmaterialen.

In gesprek of beleggingen verkopen?

Onderneemt een bedrijf niet maatschappelijk verantwoord? Dan wil 67% van de respondenten eerst in gesprek met een bedrijf om het aan te zetten tot verandering. Lukt dat niet, dan wil deze groep niet meer in dat bedrijf beleggen. 14% wil dit sowieso niet. Slechts een kleine groep (13%) wil in gesprek blijven met dergelijke bedrijven.

Specifiek is gevraagd naar de beleggingen in olie- en gasbedrijven. Pensioenfonds voor de Architectenbureaus belegt hier een relatief beperkt deel van het pensioengeld in. Naast rendement doen we dit om invloed op deze bedrijven uit te kunnen blijven oefenen. 80% van de respondenten steunt die keuze of is neutraal.

Communicatie

Deelnemers willen concrete en goed vindbare informatie over hoe we het pensioengeld beleggen (doelen, aanpak en resultaten). Het liefst krijgen ze die via laagdrempelige digitale kanalen (website, sociale media).

Dit doen we met de uitkomsten:

  • We gaan kritischer kijken naar het moment waarop we stoppen met de gesprekken met bedrijven die niet maatschappelijk verantwoord ondernemen. Als de gesprekken geen verandering opleveren, dan verkopen we onze beleggingen hierin. En we sluiten ze uit totdat ze aantoonbaar beter presteren.
  • Ook doen we in de eerste helft van 2024 onderzoek naar impact beleggen. We kijken dan naar mogelijkheden om deze beleggingen op te nemen in ons beleggingsbeleid. Daarbij richten we ons vooral op het thema Gebouwde omgeving. Dat past goed bij de uitkomsten van het onderzoek.
  • We gaan jullie 2 keer per jaar proactief informeren over de doelen en effecten van onze beleggingen. Wil je geïnformeerd worden? Geef je dan op voor onze digitale nieuwsbrief!

 

Samen investeren voor een duurzaam rendement. Lees meer daarover.

Op de hoogte blijven?

In onze nieuwsbrief delen wij informatie over de doelen en effecten van onze beleggingen. Krijgt u deze nog niet? Meld u dan snel aan.