Project met impact: Campus (Y)ours in Leiden

Verantwoord beleggen levert naast financieel ook sociaal rendement op. Hoe? Door met mooie investeringen ook impact te maken op het gebied van leefbaarheid, duurzaamheid en betaalbaarheid. Een van die investeringen van PFAB is Campus (Y)ours, in de Leidse wijk Lammenschans. Rick Splinter, partner en architect bij Mecanoo Architecten vertelt hoe dit project impact maakt in de omgeving, én in het leven van studenten en starters. 

“Een van de grootste uitdagingen van deze tijd is het voorzien in goede, betaalbare woningen voor jonge mensen”, vertelt Rick. “Campus (Y)ours laat zien dat je dat ook op een duurzame manier kunt realiseren.”
 

Wat studenten willen
De impact van het plan op studentenstad Leiden is groot. In totaal worden in Lammenschans zo’n 2000 appartementen voor studenten en starters voorzien. Ze zijn speciaal ontworpen naar de behoeftes van de bewoners. “Vanaf de start hebben we rekening gehouden met wat studenten en starters willen”, vertelt Rick. “De studentenunits zijn voorzien van een keukenblok en een badkamer. De appartementen met meerdere kamers krijgen weer een grotere, luxere keuken. Tevens hebben de eenheden een A-label en zijn diensten zoals een wasserette en een pizzeria in de buurt. Niet alleen de appartementen, ook de omgeving is afgestemd op hun wensen.”

Openbare ruimte voorop
“Kan je overal lopend of met de fiets komen, en kan je de fiets ook kwijt op een nette manier? Is er een wasserette, een supermarkt dichtbij en hoe functioneert dat voor studenten? Dat zie je allemaal terug in de openbare ruimte van deze Campuswijk. Wat ik erg geslaagd vind, is de materialisatie. Het ziet er uit als een definitieve wijk met serieuze woningbouw met serieuze gevels. En nu het er al een tijdje staat, zie je dat het nog steeds mooi is. En dat andere delen in het stedenbouwkundig plan beginnen aan te haken.”

Duurzaamheid
“Er is veel nagedacht over duurzame energie op deze studentencampus. Om zo min mogelijk energie te gebruiken, zijn veel gebouwen compact gebouwd met hoge isolatiewaarden. Verder hebben we stevig ingezet op hernieuwbare energie, in de vorm van zonnepanelen en warmtepompen. Ook warmteterugwinning heeft een plek gekregen in het ontwerp. Mede hierdoor werd het plan duurzamer dan destijds gevraagd. Dat is alleen maar goed voor de toekomst.

Neem stakeholders mee
Splinter vindt dat architectenbureaus een grote rol spelen in de bewustwording van stakeholders over de impact van de nieuwste duurzame ontwikkelingen. “Wij doen dit bijvoorbeeld met ons Mecanoo Lab. Daarin zijn verschillende personen betrokken, die in elk deelgebied onderzoek doen. We werken hiervoor samen met een aantal universiteiten. De kennis die we opdoen, delen we weer proactief met stakeholders zoals gemeenten en investeerders zoals Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. Zij hebben als pensioenfonds een mooie rol om onze ingelegde premies ook duurzaam en verantwoord te beleggen. Daarom vind ik het belangrijk dat we dit soort projecten met vakgenoten delen. Want hoe meer mensen aan tafel die met dezelfde bril naar projecten kijken, hoe beter we het ook met elkaar kunnen realiseren.”
 

Leiden