Wat een goed gesprek over pensioen brengt

Binnenkort komt er een nieuw pensioenstelsel. Dat maakt het voor ons nog belangrijker om te weten hoe u denkt over uw pensioenregeling. Om die reden spraken we in 2022 met medewerkers van 16 architectenbureaus, van groot tot klein, verspreid over het hele land. De wens voor een collectieve en solidaire pensioenregeling kwam duidelijk naar voren. Maar ook de mogelijkheid om zelf keuzes te kunnen maken.

Jonge en oudere werknemers namen deel aan de gesprekken. Zij vinden het belangrijk dat er een goed basispensioen is bij het pensioenfonds. En dat die er voor alle medewerkers van architectenbureaus is. Op die manier kunnen risico’s worden gedeeld en kan er ook meer geld (alle pensioenpremies en de winst daarop) worden belegd. Dat levert veelal meer op. Een verplichte deelname aan de pensioenregeling past daar volgens hun goed bij.

Ook zelf aan de knoppen

Deelnemers willen ook zelf keuzes kunnen maken. Gedacht werd aan een hogere of lagere premie, afhankelijk van iemands levensfase en financiële situatie. Studie van kinderen en aankoop/verbouwing van een huis werden als voorbeeld genoemd. Maar ook waarin en met hoeveel risico de pensioenpremie wordt belegd door het pensioenfonds. Duurzame beleggingen en de betrokkenheid daarbij kwamen naar voren. Verder dachten de deelnemers aan een eigen potje, naast de gezamenlijke pensioenpot. Hier kan je dan wat uit halen voor bijvoorbeeld de aankoop van een huis. Je pensioen kunnen aanpassen aan je persoonlijke situatie, dat vinden de werknemers belangrijk.

Eyeopeners

De gesprekken vonden plaats aan de hand van het spel Pensioen & Vreugd dat bij de 16 architectenbureaus werd gespeeld (zie de video). De deelnemers voelden zich door de informele sfeer en het open gesprek echt betrokken bij pensioen als onderwerp. Velen hadden de indruk dat het met hun eigen pensioen wel goed zit. Ook als er weinig kennis was over de materie. Veel pensioenfeiten, bijvoorbeeld dat de jongeren nu betalen voor hun eigen pensioen en niet voor gepensioneerden, waren eyeopeners.

Met gesprekskaart uitkomsten overzichtelijk in beeld

De wensen voor de toekomstige pensioenregeling voor de architectenbranche zijn met een gesprekskaart overzichtelijk in beeld gebracht. Aan alle wensen voldoen gaat waarschijnlijk niet lukken. Wel kunnen de inzichten goed van pas komen bij het ontwerp van een nieuwe pensioenregeling. Werknemers- en werkgeversorganisaties denken daar op dit moment samen met het pensioenfonds over na. Door de komst van een nieuw pensioenstelsel is die nieuwe pensioenregeling nodig. Uiterlijk in 2027 moeten alle pensioenfondsen zijn overgestapt.