Pensioen afkopen

Als u een korte periode in de architectenbranche heeft gewerkt, dan heeft u waarschijnlijk weinig pensioen opgebouwd. Tot en met 2018 kon u uw kleine pensioen afkopen. Dan werd de waarde van het pensioen in 1 keer uitbetaald. Sinds 1 januari 2019 mag dit niet meer. Op deze pagina leest u wat er met uw kleine pensioen bij Pensioenfonds voor de Architectenbureaus gebeurt.

Pensioenen tot en met €2,- bruto per jaar

Heel kleine pensioenen van maximaal €2,- bruto per jaar vervallen. Dit zijn de regels van de overheid. U krijgt geen pensioen meer van ons.

Pensioenen tussen de €2,- en €592,51 bruto per jaar

Pensioenfondsen mogen vanaf 1 januari 2019 kleine pensioenen niet meer afkopen. Bent u op of na 1 januari 2018 gestopt met pensioen opbouwen bij Pensioenfonds voor de Architectenbureaus? Dan draagt Pensioenfonds voor de Architectenbureaus uw kleine pensioen automatisch over aan een eventueel nieuw pensioenfonds. U hoeft daarvoor niets te doen. Daarvoor is uw toestemming niet nodig.

Zo blijven kleine pensioenen zoveel mogelijk hun pensioenbestemming houden en worden ze gebundeld tot een groter pensioen.

Kan ik helemaal niet meer afkopen?

In sommige gevallen kunt u nog wel afkopen:

  • Als er na 5 jaar nog geen nieuwe pensioenuitvoerder is waar we het kleine pensioen naar over kunnen dragen.
  • Als u met pensioen gaat en uw pensioen is lager dan de wettelijke afkoopgrens.

In beide gevallen gebeurt dit alleen als u hiervoor toestemming geeft. Als u afkoopt krijgt u daarna geen pensioen meer van ons.

Hoe weet ik hoeveel pensioen ik heb opgebouwd?

U ziet op MijnArchitectenpensioen hoeveel pensioen u bij Pensioenfonds voor de Architectenbureaus heeft opgebouwd.

Afkopen kan gevolgen hebben voor uw huurtoeslag en zorgtoeslag

Wordt uw inkomen hoger dan de grens waarbij u huurtoeslag en/of zorgtoeslag krijgt? Dan vervalt uw toeslag misschien. En kan de Belastingdienst geld terugvragen. Vraag dit na bij de Belastingdienst door te bellen met de Belastingtelefoon: 0800 0543 (gratis).

Er is 1 uitzondering voor het vervallen van huurtoeslag. Als u uw pensioen afkoopt, krijgt u in 1 keer al uw pensioen uitbetaald. U kunt de Belastingdienst vragen om het afkoopbedrag 'als bijzonder inkomen buiten beschouwing te laten voor de huurtoeslag'. Als de Belastingdienst hiermee akkoord gaat, dan telt het afkoopbedrag niet mee in het toetsingsinkomen voor de huurtoeslag. Hiervoor moet u wel een formulier invullen via de Belastingdienst.

Geen verhogingen (indexatie) bij afkopen

Als u ervoor kiest om uw pensioen af te kopen, dan krijgt u het bedrag van ons binnen 2 maanden. Daarna krijgt u geen pensioen meer van ons. U krijgt ook géén verhogingen (indexatie) meer van Pensioenfonds voor de Architectenbureaus.

Ik wil niet afkopen als ik met pensioen ga

U kunt uw pensioen ook per maand krijgen.U krijgt dan levenslang maandelijks pensioen van ons. Wij houden loonheffing en bijdrage Zvw in op uw pensioen.

Neem contact met ons op voor vragen

U kunt contact met ons opnemen op verschillende manieren. Wij helpen u graag.