Trouwen of samenwonen

Gaat u trouwen? Of gaat u een geregistreerd partnerschap aan?

Dan krijgt uw partner meestal een partnerpensioen als u overlijdt. Gaan u en uw partner samenwonen? Dan krijgt uw partner onder bepaalde voorwaarden partnerpensioen op het moment dat u overlijdt.
 • Woont u in Nederland?
  Dan hoeft u niets te doen. De Gemeentelijke Basisadministratie (GBA) geeft een huwelijk of partnerregistratie aan ons door.
 • Woont u niet in Nederland?
  Dan moet u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap schriftelijk aan ons doorgeven.

Gaan u en uw partner samenwonen? En bent u niet gehuwd? In de meeste gevallen krijgt uw partner dan een partnerpensioen als u overlijdt.

Wonen u en uw partner op hetzelfde adres en heeft u een samenlevingscontract? Meld uw partner dan aan via MijnArchitectenpensioen. Doet u dit niet, dan krijgt uw partner géén partnerpensioen als u overlijdt. Lees hier wanneer uw partner wel of geen partnerpensioen krijgt.

Let op! Als u Internet Explorer gebruikt, is het nog niet mogelijk uw partner digitaal aan te melden. Wij adviseren u een andere browser te gebruiken, zoals Chrome, Firefox of Safari. Lukt ook dat niet? Neem dan contact met ons op.

 • Uw ouderdomspensioen verandert niet
  U bouwt niet meer of minder pensioen op als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
 • Uw AOW daalt
  Als u een partner heeft, krijgt u een lagere AOW. Twee personen samen krijgen wel meer dan één persoon. De hoogte van uw AOW vindt u op de website van de SVB.