Trouwen of samenwonen

Gaat u trouwen? Of gaat u een geregistreerd partnerschap aan?

Dan krijgt uw partner meestal een partnerpensioen als u overlijdt. Gaan u en uw partner samenwonen? Dan krijgt uw partner onder bepaalde voorwaarden partnerpensioen op het moment dat u overlijdt.
 • Woont u in Nederland?
  Dan hoeft u niets te doen. De Gemeentelijke Basisadministratie (BRP) geeft een huwelijk of partnerregistratie aan ons door.
 • Woont u niet in Nederland?
  Dan moet u uw huwelijk of geregistreerd partnerschap schriftelijk aan ons doorgeven.

Gaan u en uw partner samenwonen? En bent u niet gehuwd? In de meeste gevallen krijgt uw partner dan een partnerpensioen als u overlijdt.

Wonen u en uw partner op hetzelfde adres en heeft u een samenlevingscontract? Dan dient u dit samenlevingscontract te uploaden, dat kan via deze button. Hierbij geldt dat wij minimaal het voorblad met de beide namen, de passage over het partnerpensioen en de laatste pagina met stempel en handtekening van de notaris van u nodig hebben.

Ook dient u uw partner aan te melden via MijnArchitectenpensioen. Doet u dit niet, dan krijgt uw partner géén partnerpensioen als u overlijdt. Lees hier wanneer uw partner wel of geen partnerpensioen krijgt.

In het kort:

Let op! Als u Internet Explorer gebruikt, is het nog niet mogelijk uw partner digitaal aan te melden. Wij adviseren u een andere browser te gebruiken, zoals Chrome, Firefox of Safari. Lukt ook dat niet? Neem dan contact met ons op.

 • Uw ouderdomspensioen verandert niet
  U bouwt niet meer of minder pensioen op als u trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat.
 • Uw AOW daalt
  Als u een partner heeft, krijgt u een lagere AOW. Twee personen samen krijgen wel meer dan één persoon. De hoogte van uw AOW vindt u op de website van de SVB.