De financiële impact van scheiding

op je pensioen

Wat moet je regelen

Als je getrouwd bent of een geregistreerd samenlevingscontract hebt, heb je recht op partnerpensioen. Dit biedt enige bescherming voor de toekomst, zodat je later samen een comfortabel leven kunt leiden. Maar relaties kunnen eindigen en dit kan grote financiële gevolgen hebben. En helaas heeft dit vaker gevolgen voor degene die minder werkt. Want minder loon betekent uiteindelijk ook minder pensioen  

Het belang van goede financiële afspraken

Het beëindigen van een relatie brengt vaak emotionele en praktische uitdagingen met zich mee. Een van de meest onderschatte gevolgen is de impact op het pensioen. Voor veel stellen, en met name vrouwen, kan een scheiding of het verbreken van een samenwoonrelatie grote financiële consequenties hebben. De koopkracht van vrouwen daalt over het algemeen een stuk meer dan de koopkracht van mannen.

 

“Vaak wordt er bij de notaris een standaard samenlevingscontract opgesteld, maar hierbij wordt regelmatig het pensioen over het hoofd gezien. Dit kan grote gevolgen hebben voor jouw koopkracht in de toekomst.”
— Vincent van Lier, APG

Pensioenverdeling bij scheiding

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de pensioenverdeling na een scheiding. Als je getrouwd bent of een samenlevingscontract hebt, heeft je partner recht op een deel van je ouderdomspensioen en het volledige partnerpensioen dat tot de scheiding is opgebouwd. Dit heet bijzonder partnerpensioen. Natuurlijk kun je ook bij de notaris laten vastleggen dat je het pensioen voor een gedeelte verdeelt of helemaal niet verdeelt.

Pensioenverdeling als je uit elkaar gaat

Heb je een samenlevingscontract of woonde je samen en heb je dit bij je pensioenuitvoerder aangegeven? Dan heb je mogelijk recht op bijzonder partnerpensioen, maar niet op ouderdomspensioen. Je partner kan ervoor kiezen geen gebruik te maken van het bijzonder partnerpensioen. Vanaf 2027 veranderen deze regels. Dan kunnen partners naast een samenlevingscontract ook samen een samenlevingsverklaring insturen. Hier heb je geen notaris bij nodig.

Pensioenverdeling als je uit elkaar gaat

Woonde je samen zonder contract en heb je jouw partner nooit aan ons gemeld? Dan heeft je partner geen recht op je ouderdoms- of bijzonder partnerpensioen.

Minder gewerkt tijdens de relatie?

Voor iemand die tijdens de relatie minder heeft gewerkt om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen, kan de verdeling van het pensioen cruciaal zijn. Minder werken betekent vaak minder pensioenopbouw, waardoor je financieel kwetsbaar kunt zijn na een scheiding. Daarom is het belangrijk om de volgende onderwerpen onder de loep te nemen.

 

  • Verdeling van ouderdomspensioen
    Je hebt recht op de helft van je partners ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk, tenzij dit anders is vastgelegd in het echtscheidingsconvenant of huwelijkse voorwaarden. Let daarom goed op welke afspraken worden vastgelegd. 
  • Bijzonder partnerpensioen
    Informeer of je recht hebt op het volledige partnerpensioen en hoe dit geregeld wordt. Of leg de nieuwe afspraken vast.
  • Pensioenoverzichten
    Vraag om gedetailleerde pensioenoverzichten van beide partners, zodat je precies weet wat er verdeeld moet worden.

Door goed geïnformeerd te zijn en de juiste vragen te stellen, kun je ervoor zorgen dat je financieel weet waar je aan toe bent en je toekomst beter kunt plannen.

Een breder financieel overzicht

Naast het pensioen zijn er bij een scheiding of het beëindigen van een samenwoonrelatie ook andere financiële aspecten om rekening mee te houden. Zoals kinderalimentatie, partneralimentatie, toeslagen, uitkeringen, belastingaangiften, hypotheekkosten en verzekeringen. Voor een volledig overzicht kunnen stellen de "Checklist scheiden of uit elkaar gaan" van Wijzer in Geldzaken raadplegen.

Kortom, het is van essentieel belang dat stellen, zowel getrouwd als samenwonend zorgvuldig hun financiële afspraken vastleggen. Als je dit tijdig doet dan kan dit toekomstige onzekerheid en financiële problemen voorkomen, vooral voor vrouwen die vaak de grootste impact voelen. Wil je meer weten? Neem contact op via de relevante instanties of een financieel adviseur.

Alle situaties

Er zijn meer gebeurtenissen die relevant kunnen zijn voor je pensioen. Bekijk ze allemaal.