Ineens stoppen of in stappen

man op fiets naar werk

Gaat u bijna met pensioen, maar wilt u niet helemaal stoppen met werken? Of wilt u een deel van uw pensioen alvast opnemen, terwijl u blijft doorwerken?

U kunt dan kiezen voor deeltijdpensioen. U kunt dan voor een deel met pensioen en u heeft daarnaast de keuze om nog voor een deel te blijven werken. U krijgt hierdoor minder ouderdomspensioen. U bouwt namelijk geen pensioen meer op over het deel dat u niet meer werkt. Daarnaast moet het deel van uw pensioen dat al ingaat over een langere periode worden uitbetaald.

Met de pensioenplanner in MijnArchitectenpensioen berekent u wat het financieel voor u betekent om eerder of later met pensioen te gaan. U kunt nog niet met de pensioenplanner berekenen wat het betekent als u met deeltijdpensioen gaat. Neem daarvoor contact met ons op. Dan maken wij een berekening voor u.

  • Uw leeftijd ligt tussen 5 jaar voor uw AOW-leeftijd en het moment waarop u 67 jaar wordt. U kunt uw deeltijdpensioen elke gewenste maand laten ingaan.
  • Als u blijft werken in de architectenbranche, bouwt u over de dagen dat u werkt pensioen op tot uw 67e. Over de andere dagen krijgt u pensioen.
  • Als uw deeltijdpensioen al is ingegaan kunt u, na afloop van het 1e jaar van pensionering, kiezen om het deel waarvoor u met pensioen bent gegaan te verhogen. Vervolgens kunt u jaarlijks deze keuze maken. Verlagen kan niet. Gemaakte keuzes die al zijn ingegaan kunt u niet meer veranderen.
  • U kunt tot uw 67e met deeltijdpensioen. Daarna gaat uw pensioen volledig in.
  • Uw pensioen gaat in op de 1e dag van de maand. 
  • U kunt niet met deeltijdpensioen als uw pensioen lager is dan € 594,89 (2023). 

Als u met deeltijdpensioen wilt neem dan contact met ons op. U kunt dit nog niet berekenen in de pensioenplanner. U krijgt dan van ons een opgave. Daarin staan alle bedragen in uw nieuwe situatie. Als u akkoord gaat, regelen wij het deeltijdpensioen voor u. Maak ruim van tevoren duidelijke afspraken met uw werkgever.