Veelgestelde vragen met antwoorden

Alles wat u wilt weten over de nieuwe regels voor pensioen

Er komen nieuwe regels voor pensioen. Uiterlijk in 2028 moeten alle pensioenfondsen overgaan op deze nieuwe regels. Waarom is verandering nodig? Hoe gaan de nieuwe regels eruit zien? En wat betekent dit voor u?

Op deze pagina houden we u op de hoogte via veelgestelde vragen met antwoorden. We werken deze pagina regelmatig bij.

Er is de afgelopen jaren veel veranderd in onze samenleving. Mensen worden steeds ouder. Er zijn minder werkenden ten opzichte van gepensioneerden. Mensen werken niet meer hun hele leven bij een werkgever, maar veranderen vaker van baan of gaan ondernemen. Het is belangrijk dat het pensioenstelsel op deze ontwikkelingen aansluit. Daarom heeft het kabinet samen met sociale partners (werkgevers- en werknemersorganisaties) een pensioenakkoord gesloten met nieuwe afspraken over pensioenen en AOW.

In het vernieuwde pensioenstelsel komen 2 soorten pensioenregelingen. De ene regeling kenmerkt zich door meer solidariteit, de andere door meer flexibiliteit. De sociale partners in de architectenbranche hebben gekozen voor de ‘solidaire premieregeling’. 

In grote lijnen komen de veranderingen hierop neer:

  • Deelnemers zien hoe groot hun persoonlijke pensioenvermogen is.
  • De pensioenpremie wordt het uitgangspunt: werkgevers en werknemers betalen samen een pensioenpremie. De pensioenpremies worden belegd. Het pensioen hangt af van de beleggingsresultaten.
  • Het pensioen gaat meer meebewegen met de economie. Als het economisch goed gaat, kan het pensioen omhoog. Als het economisch slecht gaat, kan het pensioen worden verlaagd. Wel komt er naar verwachting een buffer om grote schommelingen te voorkomen.

Op 30 mei 2023 heeft de Eerste Kamer de Wet toekomst pensioenen (Wtp) aangenomen. De wet ging in op 1 juli 2023. Uiterlijk 1 januari 2028 moeten alle pensioenfondsen in Nederland aangepast zijn aan de nieuwe regels. De meeste pensioenfondsen willen de overstap naar het vernieuwde pensioenstelsel al eerder maken. Pensioenfonds voor de Architectenbureaus richt zich op 1 januari 2027.

Samen met sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) maken we afspraken voor de nieuwe pensioenregeling. 

Het belangrijkste doel daarbij is dat uw pensioen goed geregeld blijft: een goed inkomen als u uw AOW-leeftijd bereikt. Met de afspraken richten sociale partners zich op een pensioen op AOW-leeftijd dat:

  • naar verwachting uitkomt op 73% van uw gemiddelde inkomen tijdens uw gehele loopbaan (42 jaar);
  • vrijwel nooit daalt;
  • bij uw overlijden (na pensionering) zorgt voor een uitkering voor uw eventuele partner van 70% van uw pensioen. 

De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) beoordelen of pensioenfondsen alle belangen zorgvuldig afwegen. Ook moeten de automatiseringssystemen worden aangepast. Zo bereiden wij ons stap voor stap voor op de nieuwe regels voor pensioen.

Naar verwachting stappen we per 1 januari 2027 over naar de nieuwe pensioenregeling. Pas dan verandert er iets voor u. Wij informeren u dan over uw pensioenbedragen. Daarbij leggen we goed uit wat u had aan pensioen in de oude pensioenregeling en wat dit wordt in de nieuwe pensioenregeling. In de tussentijd houden wij u op de hoogte van alle veranderingen.

Ja. Als u met pensioen bent, gaan de nieuwe regels ook voor u gelden.

De sociale partners maakten zo eerlijk mogelijke afspraken. De belangen van alle (voormalig) werknemers en gepensioneerden in de architectenbranche staan voorop. Er is rekening gehouden met jong en oud. Er mogen geen groepen op achteruit gaan bij de overstap naar de nieuwe pensioenregeling.

Het pensioen dat u tot 1 januari 2027 opbouwt, zetten we om naar een kapitaal in de nieuwe regeling. Het gaat om het pensioen voor uzelf en het pensioen voor uw eventuele partner en kinderen. We rekenen precies uit wat de waarde is van het pensioen dat u op dat moment heeft opgebouwd. Die waarde gaat over naar de nieuwe regeling.

Met bedrag ineens kunt u maximaal 10% van uw pensioenvermogen opnemen als u met pensioen gaat. Dit staat niet in de nieuwe pensioenwet, maar in een andere wet. De politiek beslist hierover.

Lees meer over bedrag ineens

In het transitieplan staat hoe de overstap naar de nieuwe regels gemaakt wordt. Er staat bijvoorbeeld in wat er gebeurt met de pensioenaanspraken en pensioenrechten die al opgebouwd zijn. Ook staat in het plan wat de effecten zijn voor alle groepen deelnemers, dus ook voor gepensioneerden en voormalige deelnemers. Deze effecten moeten evenwichtig uitpakken voor alle betrokkenen. Verder worden in het transitieplan ook afspraken gemaakt over een gezamenlijke buffer om tegenvallers in de nieuwe pensioenregeling op te vangen. Hier vindt u alle samenvattingen van het transitieplan.

Als u overlijdt dan is voor uw partner en kinderen pensioen geregeld. Uw partner krijgt dit zolang zij of hij leeft. Uw kinderen krijgen dit tot ze 25 jaar zijn. Het gaat in vanaf het moment dat u overlijdt. Dit pensioen is een verzekering: zolang u werkt bij een werkgever die is aangesloten bij Pensioenfonds voor de Architectenbureaus, bent u verzekerd voor een partnerpensioen. Gaat u uit dienst dan stopt de verzekering na 3 maanden. Het ‘oude’ partnerpensioen gaat trouwens niet verloren. Dit voegen we toe aan het ‘nieuwe’ partnerpensioen of aan uw ouderdomspensioen.

  • Voor uw partner: het partnerpensioen is 30% van het salaris dat meetelde voor uw pensioen vóór u overleed. Als u overlijdt na uw pensioen, dan is dit (standaard) 70% van uw ouderdomspensioen.
  • Voor uw kinderen: kinderen krijgen 12% van het salaris dat meetelde voor uw pensioen. Als u overlijdt na uw pensioen, dan is dit 14% van uw ouderdomspensioen.

Als u arbeidsongeschikt raakt blijft u een kapitaal voor uw pensioen opbouwen, maar u betaalt er geen premie voor. En ook het partner- en wezenpensioen blijven verzekerd. Dit is geregeld tot uw AOW-leeftijd of het moment dat u minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt. Als u gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent en voor het andere deel werkt, dan betaalt u voor dat deel wel premie. 

Uw pensioen gaat straks standaard in op uw AOW-leeftijd. Maar u kunt ervoor kiezen eerder of later met pensioen te gaan. Op zijn vroegst 10 jaar vóór de AOW-leeftijd. Maar niet later dan 5 jaar nadat u AOW krijgt. 

U kunt:

  • eerder of later met pensioen;
  • voor een deel met pensioen en daarnaast blijven werken;
  • kunt ouderdoms- en partnerpensioen uitruilen;
  • kiezen voor eerst een hoger pensioen en daarna een lager pensioen, of andersom.

Net als in de huidige regeling.

Samen met de sociale partners (vakbonden en werkgeversorganisaties) bepalen we wat voor onze deelnemers, gepensioneerden en werkgevers de beste afspraken zijn. Werkgevers en werknemers zijn ook vertegenwoordigd in het bestuur van Pensioenfonds voor de Architectenbureaus. Ook kijken vertegenwoordigers van deelnemers, gepensioneerden en werkgevers mee, bijvoorbeeld in het Verantwoordingsorgaan of Belanghebbendenorgaan.

Vanaf 1 januari 2024 is er een onafhankelijke geschillencommissie, waar u als deelnemer of gepensioneerde terecht kunt met klachten. Bijvoorbeeld als u het niet eens bent met de gegevens die gebruikt zijn bij de berekening van uw persoonlijke pensioenvermogen. U kunt zelf bepalen of u een bindend of een niet-bindend advies wilt van de geschillencommissie. Een bindend advies staat vast. Wie kiest voor een niet-bindend advies, heeft de mogelijkheid om de zaak voor te leggen aan de rechter.

We houden u de komende jaren graag op de hoogte van het vernieuwde pensioenstelsel en wat dit betekent voor de pensioenregeling van Pensioenfonds voor de Architectenbureaus.
 

Op de hoogte blijven?

In onze nieuwsbrief delen wij ook informatie over het vernieuwde pensioenstelsel. Krijgt u deze nog niet? Meld u dan snel aan.