Trouwen of geregistreerd partnerschap

Gefeliciteerd! U gaat trouwen of een geregistreerd partnerschap aan. Uw partner heeft meestal recht op partnerpensioen wanneer u overlijdt. U leest hier wat u moet weten en regelen.

Een huwelijk of partnerregistratie wordt via uw gemeente aan ons doorgegeven. Uw partner is dan automatisch aangemeld voor partnerpensioen wanneer u overlijdt.

U woont in Nederland, maar u trouwt in het buitenland
Dan moet u uw huwelijk bij de gemeente aanmelden. Wij krijgen de gegevens over uw huwelijk automatisch van uw gemeente. Uw partner is dan automatisch aangemeld voor partnerpensioen wanneer u overlijdt.

U woont in het buitenland
En bent u getrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Stuur ons een kopie van de (Engelse of Nederlandse) huwelijksakte- of partnerschapsakte. Als u dit niet doet, krijgt uw partner géén partnerpensioen wanneer u overlijdt. 

U krijgt een bevesting van ons zodra uw partner in onze administratie staat.

Overlijdt u binnen 1 jaar na uw huwelijksdatum of partnerregistratie, anders dan door een ongeval? Dan is er géén recht op partnerpensioen. 

Helaas blijft niet iedereen voor altijd bij elkaar. Als u gaat scheiden heeft dat gevolgen voor het ouderdomspensioen dat u tijdens de huwelijkse periode heeft opgebouwd. Ook heeft uw partner recht op een deel van het partnerpensioen wanneer u overlijdt. Dit noemen wij het bijzonder partnerpensioen.

Het is verstandig om in uw huwelijks- of partnerschapsvoorwaarden ook afspraken te maken over de verdeling van het pensioen bij een eventuele scheiding. Hiermee komt u niet voor verrassingen te staan bij een scheiding. Lees hier wat u moet regelen bij scheiden

Bent u al eerder getrouwd geweest of een geregistreerd partnerschap aangegaan? En gaat u dat opnieuw doen? Lees hier welke gevolgen dat heeft voor uw pensioen en het partnerpensioen van uw partner en ex-partner.