Nieuwe pensioenwet naar de Tweede Kamer

1 april 2022

Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen heeft de Wet toekomst pensioenen aangeboden aan de Tweede Kamer. De nieuwe wet zorgt ervoor dat het pensioenstelsel beter past bij deze tijd.

De pensioenregels zoals we die nu kennen, sluiten niet goed aan bij deze tijd. Als het goed gaat met de economie, kunnen de pensioenen soms toch niet omhoog. Ook passen de pensioenregels niet meer goed bij de arbeidsmarkt. Mensen veranderen vaker van werkgever dan vroeger. Of ze beginnen voor zichzelf. Daarom hebben de vakbonden, werkgevers en overheid samen nieuwe pensioenregels gemaakt. Deze regels staan in de Wet toekomst pensioenen (Wtp).

De nieuwe pensioenregels zijn persoonlijker

Het pensioen gaat meer meebewegen met de economie. Als het economisch goed gaat, kan het pensioen omhoog. Als het economisch slecht gaat, ziet uw werknemer dat ook terug in het pensioen.

  • Uw werknemers zien hoe groot hun persoonlijke pensioenvermogen is
  • Uw werknemers zien straks het meebewegen van hun pensioen op de economie direct terugĀ 
  • Uw werknemers en u betalen samen de pensioenpremie
    De pensioenpremies worden het uitgangspunt. Die pensioenpremies beleggen wij. Het pensioen van uw werknemers hangt af van de beleggingsresultaten.

Lees meer over het nieuwe pensioenstelsel

Tweede Kamer en Eerste Kamer kijken naar de wet

De komende tijd behandelt de Tweede Kamer de nieuw wet. Daarna gaat de Wtp naar de Eerste Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet ingaat op 1 januari 2023.

Er verandert nu nog niets

Voor uw werknemers verandert er de eerste jaren nog niets. Pensioenfondsen krijgen tot 1 januari 2027 de tijd om de nieuwe pensioenregels in te voeren. Pensioenfonds voor de Architectenbureaus houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen via de website en de nieuwsbrief.