Startleeftijd pensioenopbouw vervalt straks

28 augustus 2023

Op dit moment bouwen werknemers pensioen op vanaf hun 21e. Deze toetredingsleeftijd gaat vervallen. Dat is onderdeel van het vernieuwde pensioenstelsel. Wat betekent dit straks voor u en uw werknemer?

Veranderingen voor de werkgever

Voor het Pensioenfonds voor de Architectenbureaus vervalt vanaf 1 januari 2024 de toetredingsleeftijd en is elke werknemer onder de 21 jaar premieplichtig. Voor alle werknemers wordt vanaf dat moment het pensioenproduct PPA met productvariant B aangeleverd.

Werknemers onder de 21 jaar nemen momenteel nog deel aan de zogeheten aspirantenregeling. Deze aspirantenregeling en daarmee het product PPA met productvariant A, wordt met ingang van 1 januari 2024 beëindigd.

De premie die u maandelijks aan ons afdraagt zal vanaf januari 2024 mogelijk hoger voor u uitvallen. Omdat u vanaf dat moment ook voor jongeren onder de 21 jaar premie moet betalen. 

Netto-inkomen van werknemers onder de 21 daalt

Het netto-inkomen van uw werknemers onder de 21 jaar daalt. Zij betalen natuurlijk ook premie voor het pensioen. En daarom houden ze dus netto minder over. Toch is het afschaffen van de toetredingsleeftijd positief. Want hoe eerder zij beginnen met pensioen opbouwen, hoe meer pensioen er aan het einde van de loopbaan is.